– Angjinarja (ose artichoke e globit) është një lloj i një specie të gjembaçit të cilën e kultivuam për ushqim. Ne hamë sythat e saj të luleve para se lule të hyjnë në lulëzim. Angjinarja është një bimë shumëvjeçare (jeton më shumë se dy vjet), dhe mund të rritet deri në 2 metra lartësi. Budat mund të rriten deri në 15 cm në diametër dhe të kenë peshore të shumta trekëndore prej të cilave janë ushqimore më të ulëta ndërsa sythi është i ri. Ata bëhen të pangrënshëm pasi piqen.

– Angjinarët janë përdorur si ushqim që nga kohërat e lashta. Ata janë vendas në zonën mesdhetare dhe janë përdorur nga Grekët e Lashtë dhe Romakët. Me kalimin e kohës, ato u kultivuan për të qenë më të ngrënshëm, pas së cilës u përhapën në veri duke mbërritur në Francë në shekullin e 1-të dhe u futën nga Hollandezët në Angli në shekullin e 16-të. Ata u sollën në Amerikë në shekullin XIX.

Francezët i sollën ato në Luiziana ndërsa Spanjollët i sollën në Kaliforni, e cila sot siguron gati 100% të kulturave të artichokes të SH.B.A.

– Angjinarja mund të përgatitet në shumë mënyra. Nga artichokes të mëdha të globit, shpesh përdoren vetëm 5-10 mm të rrjedhin dhe rreth një e katërta e secilës shkallë është prerë për të hequr gjembin. Ata janë zier ose steamed dhe ngrënë shpesh me një larmi salcash si hollandaise, uthull, gjalpë, majonezë, aioli, dhe madje edhe lëng limoni. Në Itali, artichokes janë përgatitur në vaj ose të skuqura në tërësi. Ato gjithashtu mund të jenë të mbushura me thërrime bukë, hudhër, rigon, majdanoz, djathë të grirë dhe prosciutto. Në Spanjë artikujt piqen duke i spërkatur me vaj ulliri dhe duke lënë hirin e nxehtë në një Barbecue.

Copyright: Vegetable Facts