5 marsi është një ditë perfekte për të shijuar ëmbëlsira! Pikërisht sot festohen pankekët. 

Dita e Pankekëve ose “e Marta e Shëndoshë – Mardi Gras”  është dita tradicionale e festës para fillimit të Kreshmës – 40 ditët para Pashkëve, për besimtarët ortodoksë. 

Në botë organizohen karnavale vjetore, të cilat përfshijnë aktivitete në nder të javës së bardhë. 

Në Mbretërinë e Bashkuar, festa shoqërohet me një kompeticion shumë interesant, që përfshin një tigan dhe një pankek.

 

Burimi: Atlasobscura

 

Ata vrapojnë dhe konkurojnë njëri-tjetrin në garë duke mbajtur një pankek në tigan. 

Për të fituar garën e pankekëve, duhet ta kthesh atë të paktën 3 herë gjatë vrapit dhe pankeku nuk duhet të bjerë në tokë.

Kjo traditë e ka fillesën në shekullin e XV – viti 1445, kur një grua po përgatiste pankekë për Mardi Gras.

Gjatë gatimit, ajo dëgjoi këmbanat lajmëruese të kishës për nisjen e festimit.

Për të mos humbur kohë, u nis bashkë me tiganin me pankekë, pa hequr as përparësen e kuzhinës.

Po në këtë ditë në Mbretërinë e Bashkuar, njerëzit i ushqejnë pulat me pankekë, pasi mendojnë se do t’i bëjë më të shëndetshme dhe produktive gjatë vitit.

 

Burimi i artikullit: CooksInfo