0 / 5

Hummus Lebanese

Homemade Lebanese Hummus is very easy to make, tasty, healthy and requires just a few simple ingredients. Its unique taste comes from tahini, a thick paste made from sesame seeds. It can be found in the supermarket and is very nutritious. Hummus is rich in protein and vitamin C, and is an excellent source of vitamin B6.

Main Ingredient: chickpeas, water, tahini, olive oil, lemon Cuisine: Lebanese Low Calories Low Fat Low Cholesterol

1486

Ingredients

500 gr of chickpeas

1 l of water

100 g tahini

100 ml of olive oil

70 ml of lemon juice

3 garlic cloves

2 lemon peel

1 teaspoon cumin

A little spicy pepper

Tips

  • Hummus Lebanese is a very tasty pastry to sandwich. It combines very well with slices of turkey and vegetables like cucumber and carrot.
  • Serve as a creamy sauce to accompany the salad, diluting with a little olive oil and water. It goes a long way with dark leafy salads.
  • Very good companion for roast chicken.

Nutrition Facts

per serving of 100 gr

Energy

386

Calories

93

Total Fat

7.3

Salt

0.09

Protein

2.6

Total Carbohydrate

3.4

Dietary Fiber

1.5

Directions

Step 1Marrim një enë dhe e mbushim me ujë. Në të vendosim qiqrat, të cilat duhet të qëndrojnë në ujë për 12 orë.

Step 2Enën e vendosim në zjarr për t'u zier, deri sa qiqrat të jenë zbutur mirë. Për të kontrolluar nëse janë zier, shtypni një prej kokrrave me gisht. Nëse shtypen lehtë dhe ndihen të buta, atëherë janë bërë dhe mund t'i heqim.

Step 3Thajmë qiqrat në një enë dhe një pjesë të lëngut e ruajmë, sepse mund të na nevojitet më vonë. I vendosim në multi–mikser, shtojmë kuminin, lëngun dhe lëkurën e limonit, vaj ulliri, hudhër, piper, tahini dhe pak ujë nga qiqrat (nëse e shohim të nevojshme).

Step 4E përziejmë shumë mirë, deri sa të formohet një masë kremoze.

Step 5E provojmë që të ketë shijen që na pëlqen. Nëse është ashtu siç duhet, e vendosim në një kupë dhe i hedhim sipër pak spec djegës, përsëri vaj ulliri, limon, kumin dhe qepë (sipas dëshirës dhe shijes).

Step 6E shërbejmë menjëherë ose e mbulojmë dhe e ruajmë në frigorifer.