Paprika është një erëz që shpesh anashkalohet nga kuzhinierët. E vetmja herë kur mendojmë për paprika është kur bëjmë sallatën me patate ose mish pule, duke përdorur erëzën për ngjyrën për t’i bërë enët e drabës të duken të gjalla. Por paprika është një erëz interesante që mund të përdoret për shumë më tepër sesa një agjent ngjyrosjeje.

Përshkrim

Paprika është një pluhur i kuq që prodhohet nga bluarja e bishtajave të thata të llojeve të buta të bimës piper të njohur si (Capsicum annuum L.) Bimët e specave të përdorura për ta bërë këtë erëz të shkojnë nga speca e ëmbël Bell deri tek specat djegës të butë. Specat Paprika të rritur fillimisht ishin të nxehtë. Me kalimin e kohës, ato kanë evoluar në varietetet më të buta. Në Hungari ekzistojnë gjashtë klasa ose lloje paprika që variojnë nga delikate deri në të nxehtë. Specat gjithashtu variojnë në madhësi dhe formë në varësi të vendit ku janë rritur. Disa janë rritur në Spanjë, Hungari, Kaliforni dhe pjesë të tjera të Sh.B.-së. Paprika më e zakonshme që prodhohet është bërë nga speci i ëmbël i kuq i quajtur edhe spec domate.

Pluhuri i paprika shkon nga e kuqja e ndritshme në kafe. Aroma e saj shkon nga e ëmbël dhe e butë në më e fortë dhe e nxehtë, në varësi të llojit të specit të përdorur në përpunim. Paprika e ëmbël është standardi. Isshtë i butë në aromë. Paprika e nxehtë i jep sythave shijen tuaj një ngulfatje. Të dy varietetet zakonisht mbahen në shumicën e supermarketeve. Nëse nuk mund të gjeni paprika të nxehtë në supermarketin tuaj lokal provoni dyqanet me shije.

 

Copyright: FoodReference.com